prva strana

Nedelja, 28. April 2024.

Revija KOLUBARA - Februar 2006 > ljudi

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

kultura

pisma

kalendar

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Dr Iliji Tripkoviću uručeno priznanje „Valjevac - ličnost 2004”

Na svečanosti u „Grand hotelu” obeleženo i 10 godina IP „Kolubara”

Obrada teksta je redakcijska

Uvažene ličnosti


Reč Zdravka Rankovića, direktora IP „Kolubara”

Priznajem – večeras sam višestruko zadovoljan. Zadovoljan najpre time što smo opet zajedno u dovoljno toplom i uvek lepom valjevskom Grand-hotelu.

Zadovoljan što se godišnje priznanje Revije „Kolubara” Valjevac ličnost godine „primilo” (kako bi to rekla ovovremena mladež), što je ono među Valjevcima prihvaćeno kao lep način da se javna pažnja obrati na ljude, na one valjevske dame i gospodu koji takvu pozornost zavređuju svojim radom, svojom čašću, kad ustreba i hrabrošću, zaslužuju je svojim ugledom i zanimljivošću.

Doktor Ilija Tripković, kojem smo večeras predali odličje sa likom Ljube Nenadovića i fotografski umetnik Miroslav Jeremić, za koga se to odličje već priprema, ličnosti su koje u mnogo kom pogledu mogu da služe kao primer. Kao, uostalom, i svih deset njihovih prethodnika. Sve do prvoizabranog prote Vladana Kovačevića od koga smo se za svagda oprostili pre nešto više od pola godine. A koga se evo i večeras rado sećam.

Zadovoljan sam večeras i time što je Izdavačko preduzeće „Kolubara” pre nekoliko dana – 11. januara – zakoračilo u drugu deceniju svoga života a da za proteklih deset godina nije propalo. To što „Kolubara” nije propala predstavlja lep rezultat. Ponekad kažem da je to i čitav podvig.

Pred nama koji smo se okupili oko tog lepog imena Kolubara, koji istrajavamo na tim zanimljivim poslovima – ukazuje se mnoštvo novih radova, novih izazova. Na prvom mestu je leksikon „Ko je ko u Valjevskom kraju”. Uz taj leksikon ide knjiga „Mionica, od kuće do kuće”. Pa zbirka pesničkih i proznih ostvarenja Stevana Martića, prva u našoj budućoj ediciji „Valjevski gimnazijalci”. Objavićemo i knjige o ponekim selima. O Rajkoviću, Vrtiglavu, Ključu, Miličinici... Dakako, i o Sankoviću.

Nastavićemo da objavljujemo Biografski leksikon Valjevskog kraja. Izazovnom nam se sad čini i mogućnost pravljenja obimne, sadržajne i lepe knjige o Kolubari. O najznačajnijoj srpskoj reci. Može biti i to da ćemo se jednoga dana upustiti i u avanturu koja bi se zvala – Enciklopedija Valjevskog kraja.
Naporedo narastaju i naše ambicije koje se odnose na novinarstvo. Revija „Kolubara” će 1. maja napuniti 12 godina. Vreme je, možda i poslednja prilika, da sa njom, ili uz nju učinimo novi uzlet. Valjevu i Valjevcima, čitavom Valjevskom kraju potrebne su nove valjevske novine. Proleće što dolazi doneće, uveravam vas, i u tom pogledu nešto bitno novo. Uz to, privlačno i mnogima mnogo kad potrebno. Ima snaga, ljudskih i materijalnih, ima mogućnosti, ima i pameti, intelektualne, novinarske i preduzetničke koja to među nama Valjevcima može da iznese.

Veoma sam večeras zadovoljan i najnovijim izdanjem Kalendara „Kolubara”. Moj dragi kolega Zoran Joksimović i ja osećamo se ponosnim kako ta knjiga izgleda, šta sve ona donosi i koliko će, u to sam sasvim siguran, biti čitana. Ne samo sad, u ove zimske dane.

Svesni smo istovremeno da ovo može da bude još i bolje. Znamo šta može, kako i s kim može još da se poboljašava. Mi smo već sigurni i u sadržinskom pogledu kako će naredna, 17. knjiga Kalendara izgledati. Šta će ona Valjevcima i ponekome ko to nije ponuditi.

S obzirom na to da ćemo u njoj predstaviti najnovijeg počasnog nosioca zvanja Valjevac ličnost godine, fotografskog umetnika Miroslava Jeremića, i fotografija će u tom Kalendaru biti dostojnije zastupljena. Objavićemo, između ostaloga, mnogobrojne fotografije koje je snimio Kuzman Trivanović, vodeći fotograf među Valjevcima u vremenu između svetskih ratova. Stalo nam je i do toga da prirodne vrednosti i osobitosti Valjevskog kraja budu dogodine dominantnije predstavljene. Jedan od priloga posvetićemo istorijatu poštanskog saobraćaja u Valjevskom kraju. (O toj tematici gotovo da nije ni pisano.) Sve više prostora pripada temama iz privrede, bilo da je u pitanju prošlost ili sadašnjnost. (To je, razume se, dobar znak.) O privredi i privrednicima pisaćemo i u Kalendaru za 2007. godinu. Itd.